BIY AD

5 Eylül 2009 Cumartesi

Avrupa Basketbol Şampiyonası Değerlendirmeleri{C Grubu}




Avrupa Basketbol Şampiyonası'na birkaç gün kala, artık takımlar Polonya'daki maçları oynayacakları şehirlere doğru yola çıktı. Gelin biz de Varşova'ya kadar uzanıp, şampiyonanın ikinci bölümünde Milli Takım'ımıza rakip olacak takımların çıkacağı, bu turnuvanın en zor grubunda mücadele edecek takımlara bir göz atalım.

İSPANYA BU KEZ 'SARI İSTİYOR

Dünya şampiyonluğunu kazandıktan sonra Olimpiyatlarda gümüşe uzanan İspanyollar, son beş senede Avrupa şampiyonalarında dört kez madalya almayı başarsalar da rengi hiç sarı olmadı. Belki de bu altın hırsı, bu yaz milli takımdan affını isteyip dinlenmeyi planlayan Paul Gasol'u Polonya'ya götürüyor. NBA play off finallerinin sonunda şampiyonluk yüzüğünü parmağına takan ve bunun için de 104 maç oynayan (18,6 sayı - 9,2 ribaund ortalama) Gasol, ülkesinin başarısı için Polonya'da! Bana göre Pau Gasol'u 2009 Avrupa Şampiyonası'na JR Holden getiriyor...Nasıl mı? 2007 Eylül'ünde Madrid'de İspanya ile Rusya arasında oynanan finalin son 2,8 saniyesindeki sayısı ile altını İspanyolların boynundan alarak...

Paul Gasol'un liderliğindeki İspanya Milli Takımı'nın yapısına baktığımızda, NBA'den Rudy Fernandez ve Marc Gasol, Euroleague yıldızı Juan Carlos Navarro, Felipe Reyes ve Jorge Garbajosa gibi dev oyuncuları görüyoruz. Yine tabii ki Juventut'taki etkili performansıyla 3,5 milyon Euro'ya Barcelona ile 6 senelik anlaşma yapıp İspanya basketbol tarihinde bir ilke imza atan 18'lik Ricky Rubio'yu da yabana atmamak gerek. Carlos Cabezas, Alex Mumbru, Berni Rodriguez, Raul Lopez ve Victor Claver ise yine kaliteli ve tecrübeli oyuncular. Bu arada bu isimlerin arasında görmeye alıştığımız iki isim Polonya'da olmayacak: Jose Manuel Calderon ve Carlos Jimenez. Bu kadrodaki P. Gasol ve R. Fernandez'in sakatlıktan nasıl dönecekleri takım performansını da belirleyecektir. Ayrıca son hazırlık maçında eksik İspanya'nın, Litvanya'ya 94-72 skorla yenilmesi şampiyona öncesi hem İspanya'ya hem de Türkiye'ye gereken önlemleri almaları konusunda iyi bir mesaj olacaktır.

Senelerce İspanya Basketbol Ligi'nde (ACB) çalışmış olan tecrübeli koç Sergio Scariolo yeni takımı ile İspanyol basketboluna özlenen madalyayı kazandırmaya çalışacak. Benim turnuvadaki favorim olan İspanya etkili basketbolu ile yine şampiyonaya damga vuracaktır.

SLOVENYA SÜRPRİZ YAPABİLİR

Avrupa basketboluna, yetiştirdiği oyuncularla damga vuran ama derece olarak hep beklentilerin altında kalan Slovenya, 2005'te en iyi derecesini elde ederek 2006 Dünya Şampiyonası'na gitmeye hak kazanmıştı. Tecrübeli oyuncuları ve genç yetenekleriyle grubun ikinciliğini alıp turnuvada sürpriz yapabilirler.

Oyunculuğunda Yugoslavya ile Avrupa şampiyonluğu kazanmış, şimdi ise Sloven Milli Takımı koçluğunu yapan Jure Zdovc'u ve takımının başarısını etkileyecek 3 etken var: Takım kimyası, savunma ve önemli oyuncuların eksiklikleri. Sani Becirovic, Beno Udrih ve Nesterovic'in yokluğunda, sakatlığı uzun süren Smodis'in de durumu henüz netleşmedi. Bunun yanında genelde zor anlarda beraber hareket edememeleri ve bu gibi zor turnuvalarda ortaya çıkan "savunmada devamlılık" konuları diğer etkenler olacaktır. Polonya'daki takımlar içerisinde en uzun boy ortalamasına sahip olan Slovenya'da Türk basketbolseverlerin tanıdığı Efes Pilsen'in yeni oyuncusu Bostjan Nachbar ve Fenerbahçe Ülker'de oynamış Gasper Vidmar gibi oyuncular da var.

Son şampiyonadaki maç sonu şansları yanlarında olursa (2007'de İspanya'da Fransa ve İtalya'ya karşı 1 sayılık galibiyetler) ve aynı savunmayı yapıp (2007'de rakiplerini 63 sayı civarında tutmayı başarmışlardı) takım olarak inişli çıkışlı performans göstermezlerse Polonya 2009'un sürpriz takımı olurlar.

SIRBİSTAN YENİ JENERASYONUNA GÜVENİYOR

Tecrübeli koç Dusan Ivkovic 1985-1988 doğumlu oyuncuları bir araya getirdi. Milenko Tepic, Milos Teodosic, Stefan Markovic, Nemanja Bjelica, Uros Tripkovic, Ivan Paunic, Kosta Perovic, Novica Velickovic, Miroslav Raduljica, Milan Macvan'ın yanına iki 1983 doğumlu oyuncuyu Bojan Popovic, Nenad Krstic'i koyarak Polonya 2009'un kadrosunu oluşturdu. Kendi ülkelerindeki şampiyonada "Sırp rüya takımı" ile hüsran yaşadıktan sonra yeni bir jenerasyon oluşturmak için kolları sıvayan Sırbistan, bu şampiyonada favori takımların korkulu rüyası olacaktır. Onları yenmek isteyenlerin maçın sonuna kadar savaşmaları gerekecek. CSKA Moskova'da değişimi başlatan ama bir türlü mutlu sona ulaştıramayan kurt hoca Ivkovic için de bu jenerasyon "hâlâ ayaktayım" mesajı anlamı taşıyor.

Sırp takımının en büyük artıları; gençlik enerjisi, kendilerini Avrupa arenasında ispat etme hırsları, tabii ki yılmayan ve Perovic (2.17), Krstic (2.14), Raduljica (2.13) gibi uzun oyuncularla desteklenen saldırgan savunmaları olacak. Bu uzun maratona Varşova'dan başlayacak olan, 1943 doğumlu Ivkovic'in genç takımı son 8'e kalacaktır.

BÜYÜK BRİTANYA'NIN ŞANSI ÇOK AZ

Varşova grubunun en zayıf takımı olan Büyük Britanya'da bile Pops Mensah-Bonsu (Houston Rockets), Andy Betts, Robert Archibald ve Joel Freeland gibi NBA ve Euroleague'de oynayan oyuncuların olması, bu grupta çekişmeli maçların olacağının göstergesi. Koç Chris Finch'in en büyük şanssızlığı Pops Mensah-Bonsu'nun kadroya bu hafta katılması değil, böyle zorlu bir gruba düşmesi. İkinci tura çıkamazlar ama düşük konsantrasyonda yakaladıkları takıma zor anlar yaşatabilirler.

Murat Özyer-Zaman

Hiç yorum yok: