BIY AD

18 Eylül 2009 Cuma

EuroBasket'te "Dev" Gün..

EuroBasket 2009'da çeyrek finalin ikinci gününde 12 Dev Adam ile birlikte dev heyecan yaşamaya hazırız. Rakip; turnuvanın en skorer ekiplerinden olan güçlü Yunanistan. Millilerimiz bu zorlu mücadeleyi kazanıp yarı finalde İspanya'nın rakibi olmaya çalışacak..

İlk olarak günün diğer maçına değinelim biraz. Millilerimizi son anda mağlup etmeyi başaran ve F grubunu zirvede bitiren Slovenya ile aynı ekolün bir diğer temsilcisi Hırvatistan, yarı finalde ekolün en köklü ekibi Sırbistan'a rakip olmak için mücadele edecekler. Tek mağlubiyetlerini İspanya'dan alan Slovenler, grup maçlarında Sırbistan'ı da farklı mağlup etmeyi başarmışlardı. Slovenlerin başarısındaki en önemli etken hiç kuşkusuz yıldız guardları Jaka Lakovic'in göstermiş olduğu performans. Tecrübeli guard; 15.3 sayı ve 3.8 asist ortalamaları ile takımının en önemli skor opsiyonu konumunda. Ayrıca üç sayılık atışlarda 22/41 gibi önemli bir istatistik yakalamış durumda. Slovenlerin diğer önemli hücum opsiyonları ise 14.0 sayı ortalaması ile oynayan Erazem Lorbek ve 11.8 sayı ortalaması ile oynayan Bostjan Nachbar. Sakatlığı sebebiyle turnuva genelinde pek fazla forma giymeyen Matjaz Smodis'in bu önemli maçta kritik anlarda sahada olması bekleniyor. Slovenlerin en önemli hücum silahı ise dış şutlar. Turnuvanın en çok üç sayılık atış kullanan ekiplerinden olan Slovenya, yüksek yüzdesi ile de dikkat çekiyor. Hırvatistan'ın buna özel önlem alması şart bu karşılaşmada. Hırvatistan cephesine bakarsak, en skorer isim 12.5 sayı ortalaması ile oynayan Marko Popovic. Takımın diğer guardı Roko-Leni Ukic ise 11.7 ortalama ile ikinci en skorer isim durumunda. Hırvatlar için bu maçın anahtarı rakibine göre çok daha alternatifli olan uzun rotasyonunu etkin kullanmada geçiyor. Çünkü Brezec dışında (genelde potaya yüzü dönük oynayan Erazem Lorbek'i saymazsak) pivot özelliklerine sahip salt bir 5 numarası olmayan Slovenlere karşı; Kasun, Nicevic, Prkacin, Loncar ve Vujcic gibi beş önemli pivot rotasyonu bulunan Hırvatlar daha avantajlı görünüyor. Fakat bu oyuncularında, şutör Sloven uzunlarını yüksek post bölgesinde takip etmeside bir o kadar zor görünüyor. Tahminime göre Slovenler turnuva boyunca yakaladıkları şut yüzdesini bu maça da taşırlarsa sahadan galibiyetle ayrılacaklardır. Ama şutların girmediği bir günde, iş pota altı sayılarına kalırsa Hırvatlar daha ağır basabilir. Fakat turnuva boyunca Planinic, Kus gibi yıldızlarından beklenen performansı bir türlü alamayan Hırvatistan'ın turu geçmesi için Lakovic'i oyundan düşürmekten başka çaresi yok. Yinede rakibine göre daha formda olan Slovenlerin yarı finale de Hırvatistan'a oranla bir adım daha yakın olduğunu söyleyebilirim..

Ve gelelim bizim için turnuvanın bugüne kadarki en önemli maçına. Millilerimiz yarı finale çıkmak için turnuvanın en ters takımlarından Yunanistan'ı elemek zorunda. Ters diyorum çünkü gününde olduklarında inanılmaz işler yapan isimler var. Özellikle; 15.7 sayı ortalaması ile oynayan Vasileios Spanoulis ve 10.4 sayı ortalaması ile oynayan Ioannis Bourousis'e özel önlem almak şart mutlaka. Güçlü fiziği ile genç pivotlarımızı zorlaması muhtemel olan Sofoklis Schortsanitis ise her ne kadar 11.7 sayı ortalaması tutturmuş olsa da, eksik fundemental'i yüzünden yapacağı fauller ve hatalar ile pek sahada kalmaması muhtemel isimlerin başında geliyor. Yunan ekibinde Antonios Fotsis ve Efstratios Perperoglou dış şutları iyi olan isimler. Savunmada muhtemelen Hidayet ve Ersan ile savunacağımız bu iki oyuncuya boş şut imkanı vermemek gerekiyor. Tecrübeli guardları Nikolaos Zisis 2/13 üç sayı oranı ile felaket bir yüzde tuttursa da etkili penetreleri ile ekibimize sorun olabilecek bir isim. Savunmacılarımızın gerekirse onun şutunu riske ederek tek silahı olan penetresini bir adım geriden savunarak engelleme yoluna gidebilirler. Her iki ekibinde istatistikleri çok yakın olduğundan ve maçın önemini düşünürsek başabaş geçmesi muhtemel bir oyun izleyebiliriz.
Millilerimizde ise; 17.3 sayı ortalaması ile harika bir turnuva geçiren Ersan İlyasova yine en önemli skor opsiyonumuz olacak. Rakibimize oranla daha ağır bastığımız pota altı rotasyonunda ise; Ömer Aşık 11.8 sayı, Semih Erden 5.5 sayı, Oğuz Savaş ise 5.0 sayı ortalaması yakaladılar. Ekibimizin sonuca gitmesindeki en önemli parça ise yine Hidayet olacak. Sakatlıklar yüzünden son maçlarda pek verimli olamayan ve 9.7 sayı ortalaması ile dördüncü en skorerimiz olan yıldız oyuncumuzun fizik olarak kendisinden daha zayıf kalan Yunanistan 3 numaralarına karşı sık sık sırtı dönük oyunu denemesi faydalı olacaktır. Hücumdaki en önemli silahımız ise çok çabuk faul problemine giren Yunanistan uzunlarına karşı topu mümkün olduğunca içeriye indirmek olabilir diye düşünüyorum. Çünkü karşılıklı şuta dayanan bir oyunda maçı koparmak birazda şans ile mümkün olabilir sadece. Özellikle böyle etkili şutörleri olan bir takıma karşı baskılı savunma ile dış şut attırmamak en mantıklı seçim olacaktır. Her ne kadar iddia sistemi az bir farkla da olsa Yunanistan'ı bu maçta favori göstersede, ben ekibimizin bu maçtan galip ayrılacağını düşünüyorum. Tabi böylesine yakın güçteki kadroların karşılaşmasında coach faktörüde önemli bir detay hiç kuşkusuz. Umarız bu heyecan fırtınasından bizi mutlu edecek bir sonuçla ayrılabiliriz. Ben 12 Dev Adam'ın galibiyete daha yakın olduğunu ve belki son bölüme, hatta olası bir uzatma bölümüne kadar çekişme olsa da ekibimizin yarı finale adını yazdıracağını tahmin ediyorum..

Hiç yorum yok: