BIY AD

22 Eylül 2009 Salı

EuroBasket 2009'un Ardından..

İspanya'nın finalde genç Sırbistan'ı 85-63 ile geçerek şampiyonluğa ulaştığı EuroBasket 2009'un ardından; ödüller ve istatistikler üzerinde biraz duralım istedim bu yazımda..

MVP ödülü, İspanya'nın şampiyonluğunda büyük pay sahibi olan ve bu ödülü fazlasıyla hak ettiğini düşündüğüm Pau Gasol'e verildi. Yıldız oyuncu turnuvayı; 18.7 sayı, 8.3 ribaund, 1.2 asist ve 2.2 blok ortalamaları ile tamamladı. Pau, aldığı MVP ödülünün yanısıra bu istatistikler ile turnuvanın Sayı ve Blok Krallığı ünvanlarınıda kazanmayı başardı..
Turnuvanın en iyi beşi ise; Rudy Fernandez (İspanya), Erazem Lorbek (Slovenya), Vasileios Spanoulis(Yunanistan), Pau Gasol (İspanya) ve Milos Teodosic (Sırbistan) olarak belirlendi. Turnuvada ayrıca; En iyi Oyun Kurucu Vasileios Spanoulis (Yunanistan), En iyi forvet Erazem Lorbek (Slovenya), En İyi pivot Pau Gasol (İspanya) ve En iyi coach Dusan Ivkovic (Sırbistan) olarak açıklandı.. Turnuvanın en iyi ikinci beşi; Juan Carlos Navarro (İspanya), Hidayet Türkoğlu (Türkiye), Ersan İlyasova (Türkiye), Marijonas Petravicius (Litvanya) ve Marcin Gortat (Polonya) olarak belirlenirken, turnuvanın en iyi üçüncü beşi ise; Tony Parker (Fransa), Roko-Leni Ukic (Hırvatistan), Kelly McCarty (Rusya), Lior Eliyahu (İsrail), Nenad Krstic (Sırbistan) olarak açıklandı..

Turnuvanın en skorer takımı; 9 maçta toplam 718 sayı ile 79.8 ortalama tutturan şampiyon İspanya olurken, toplam 683 sayı ile 75.9 ortalama yakalayan Yunanistan ikinci, toplam 680 sayı ile 75.6 ortalama yakalayan Sırbistan ise üçüncü sırada yer aldı.. Turnuvanın en az sayı yiyen ekibi ise büyük bir farkla Fransa oldu. Fransa 66.8 ortalama sayı yerken, ikinci sırada yer alan İspanya 68.9 ve üçüncü sıradaki Slovenya 69.0 ortalamaları tutturdular.. İki sayılık atış yüzdesinde İspanya %53.6 isabet oranıyla zirvede yer alırken, Litvanya %53.3 ile ikinci, Yunanistan %53.0 ile üçüncü oldu. Üç sayılık atış yüzdesinde Hırvatistan %40 ile ilk sırada yer alırken, Rusya %39.9 ile ikinci, Almanya %39 isabet oranıyla üçüncü sırada yer aldı. Turnuvada en iyi yüzde ile serbest atış atan ekibi ise Sırbistan oldu. %77 ile serbest atan Sırpları yine aynı ekolden, %76.1 ile Slovenya ve %72.2 ile Hırvatistan takip etti.. Ribaundlarda ise maç başına 37.2 ortalama tutturan Yunanistan birinci sırada yer alırken, Polonya 37 ribaund ile ikinci, İspanya 36.4 ribaund ile üçüncü sırada yer aldı. Asist ortalamasında ise İspanya zirveyi kimseye bırakmadı. Maç başına 17.3 asist ortalaması yakalayan matadorları, 17.2 asist ile Polonya ve 16.1 asist ile Sırbistan takip etti. Maç başına 8.1 top çalan İspanya bu istatistiktede zirvede yer alırken, Yunanistan 7.7 top çalma ile ikinci, Sırbistan 7.6 top çalma ile üçüncü sırada yer aldı..

Oyuncu istatistiklerinde de yine İspanyolların üstünlüğü göze çarpıyor. En skorer oyuncu 18.7 sayı ortalaması ile Pau Gasol olurken, ikinci sırada 17.8 sayı ile Tony Parker, üçüncü sırada ise 16.4 sayı ile Sloven Erazem Lorbek yer aldı.. İki sayılık atış yüzdesinde Litvanyalı Marijonas Petravicius %67.5 ile birinci sırada yer alırken, Ömer Aşık %66.7 ile ikinci, Pau Gasol ise %66.3 ile üçüncü sırada yer aldı. Üç sayılık atış yüzdesinde ise bir diğer Litvanyalı Jonas Maciulis %58.8 ile birinci olurken, milli takımımıza karşı 7/11 isabet oranıyla oynayan Rus Vitalii Fridzon %58.6 ile ikinci ve Alman Lucca Staiger %57.1 ile üçüncü sırada yer aldı. Serbest atışlarda ise Rudy Fernandez %88 ile birinci sırada yer aldı. Milos Teodosic %84.2 ile ikinci, Dimitry Sokolov ise %83.3 ile üçüncü sırada yer aldı. Ribaund ortalamasında ise Marcin Gortat 10.8 ile birinci sırada yer alırken, Pau Gasol 8.3 ile ikinci, Erazem Lorbek 7.4 ile üçüncü sırada yer aldı. Asist ortalamasında ise Sırp guard Milos Teodosic maç başına 5.2 asist ile birinci sırada yer aldı. Anton Ponkrashov 4.9 asist ile ikinci, David Logan ise 4.5 asist ile üçüncü sırada yer aldı. Maç başına 2.1 top çalan Rudy Fernandez bu istatistikte zirveyi kimseye bırakmazken, Tony Parker 1.8 top çalma ile ikinci, Ksistof Lavrinovic ise 1.7 top çalma ile üçüncü sırada yer aldı. Bloklarda ise maç başına 2.2 ortalama tutturan Pau Gasol'ün ardından, 2.0 blok ortalama ile Marcin Gortat geldi..

Milli takımımız adına en skorer oyuncu 16.1 sayı ortalaması ile Ersan İlyasova oldu. Ömer Aşık 12.8 sayı ile ikinci, Hidayet ve Ender 9.8 sayı ortalaması ile üçüncü sırayı paylaştılar.. Ömer Aşık %66.7 isabet oranıyla iki sayılık atışlarda 12 Dev Adam'ın en başarılı ismi olurken, Ersan İlyasova ise %44.8 isabet oranıyla üç sayılık atışlarda en başarılı oyuncumuz oldu. Serbest atışlarda ise 18/20 isabet oranıyla %90 ile Ersan ve Ender zirvede yer aldılar. Ömer Aşık 57 ribaund, Kerem Tunçeri ise 33 asist ile bu istatistiklerde öne çıkan isimlerdi. Bu arada millilerimiz oynadıkları 9 maçta rakip potalara maç başına ortalama 74.7 sayı bırakırken, kendi potasında ise ortalama 72.1 sayı gördü. Bu arada ilginç bir anekdot ise; klasman maçında potamıza 16/24 isabet oranı ile 16 üç sayılık basket atan Rusya, turnuvada bir maçta en fazla üç sayılık atan takım olmayı başardı..

Hiç yorum yok: