BIY AD

3 Eylül 2009 Perşembe

Avrupa Basketbol Şampiyonası'na Doğru {A Grubu}



HIRVATLAR İLK TURDA MAÇ KAYBETMEZ

Efes Cup'ta geçen hafta 12 Dev Adam'ı devirerek dikkat çeken Hırvatistan hem A Grubu'nun hem de turnuvanın favorisi. Bu performanslarını sürdürmeleri halinde şampiyonayı ilk 5'te bitirirler. İlk grupta maç kaybetmelerini beklemiyorum. Bir diğer avantajları da ikinci turdaki çapraz grupta B Grubu'ndan gelecek Rusya, Letonya, Fransa ve Almanya'yı altlarına alabilirler. İlk grubu 3 galibiyet ile geçerlerse, altılı 2. grubu da 1. veya 2. olarak bitirirler görüşündeyim. Bu da onlara çeyrek final için nispeten daha iyi bir eşleşme getirebilir.

Takıma baktığımızda; kısa-uzun dengesinin yerinde ve oyun disiplininin yüksek olduğunu görüyoruz. Kısalardan Ukiç oynadığı basketbol ve form durumuyla temel kısa konumunda. Milwaukee Bucks'ta geçirdiği bir sezon basketboluna çok şey katmış. Atması kadar adam eksiltip yanındakilere attırdığını da görüyoruz. Planinic ve Davor Kus kısa rotasyonunda takımın kozlarından. Hem tecrübeli hem de skor konusunda kapasiteli isimler. Aynı şekilde Marko Popovic de dikkat edilmediği gün, bu isimleri geçip rahatlıkla çift haneli skor yapabilecek nitelikte.

Uzunlara baktığımızda da hem tecrübe hem de basketbol bilgisi görüyoruz Hırvat takımında. Vujcic tam randımanla oynarsa büyük tehdit. Aynı şekilde ağır olmasına rağmen gerçek bir düşük post oyuncusu olan Nikola Prkacin de önemli bir isim. Top bu oyuncudayken dış adamların pozisyonu ve alanı daha da artıyor. Mario Kasun bu iki isimle beraber, hareketli oyunlarda etkili olan bir oyuncu. Sahada kalma süresi bence performansını etkileyecek en önemli etken. Nicevic daha ayağı çabuk ve dış şutu seven, yüksek posttan şut isabeti ve pası olan bir isim. Saymakla bitmiyor ama Loncar da sahada her zaman yer alabilecek bir oyuncu. Bunların hepsine baktığımızda kapasiteli ve derin bir kadro görüyoruz. Bu yüzden de Hırvatistan turnuvanın favorisi.

YUNANİSTAN BU KEZ BAŞARAMAZ

2005'in Avrupa şampiyonu Yunanistan, genel olarak turnuva takımıdır. Katıldığı her şampiyonada madalyaya aday olan Yunanistan sertlik dozajını yüksek tutan oyuncular grubuna sahip, güçlü bir savunma ekolüdür. Fakat ben bu turnuvada Yunan takımının çok parlak bir derece alabileceğini öngörmüyorum. Gerek son hazırlıklara ve oynadıkları basketbola bakınca, gerekse de takımdaki eksikleri düşününce bu tezim güçleniyor.

Diamantidis, Papaloukas ve Vassilopoulos kadroda olmayacak. Özellikle Diamantidis ve Papaloukas maçın sonucunu her an değiştirebilecek kısalar. Bence bu iki ismi çok ararlar bu turnuvada. Bu iki beyin oyuncunun yokluğunda Spanoulis taşıyıcı kısa olacak. Hem geçtiğimiz sezon oynadığı oyun hem de şu anki form durumu takım için önemli olan Spanoulis, skor konusunda da takımı rahatlatan isim. Yıldızların yokluğunda, Zisis kapasitesini sahaya koymak durumunda kalacak. Keza Fotsis de takım yapısında önemli role soyunacak. Takımın ana karakterleri konumunda olacak bu üç isim etkili olamazsa Yunanların turnuvanın sonunu görmesi hayli zor. Hatta ilk grupta Makedonya'nın altında kalırlarsa sürpriz olmaz.

MAKEDONYA SÜRPRİZ YAPABİLİR

Efes World Cup'ta final oynayarak herkesi şaşırtan Makedonlar, grubun sürpriz takımı. Son senelerde toparlanan bünyesine bir de devşirme oyuncu katan Makedonya artık belli bir düzeye erişti. Belli düzeyde basketbol oynayan, maçı bırakmadan kendi doğrularını yansıtan bir takım Makedonya. Bence ilk grupta Hırvatistan ve Yunanistan'ın arasına girip diğer tura avantaj taşıyabilirler. Yunanistan'la oynayacakları açılış maçı Makedonların durumunu belirler. Yunanistan'ı yenebilecek durumda gözüküyorlar. Kadroya baktığımızda Jeremiah Massey, sayı ve ribaunt konusunda takımın lideri durumunda. Stefanov tanıdık ve tecrübeli bir oyuncu. Todor Gecevski ve Pero Antic, Stefanov ile birlikte takımın etkin oyuncuları. Tahminimce grupta Yunanistan ile çekişecekler. Hırvatlara kaybeder gibi gözükmekle beraber gerek turnuva ortamında gerekse de ilk 2 maçı kazanmaları halinde Hırvatları da zorlayabilirler. Grubu 2. bitirmeleri sürpriz olmaz.

İSRAİL, GRUBUN EN ZAYIF HALKASI

Grubun bana göre zayıf halkası İsrail. Zayıf derken diğer takımlardan düşük kapasiteli, tamamen 2-3 oyuncunun günlük performansına bağlı bir ekip görünümündeler. Benim onları grupta koyacağım sıra 4.lük. Oyun kurucu Mekel turnuvanın genç yıldız adaylarından olabilir. Bunun yanında Halperin ve Burstein ikilisi takımın bel kemiği. Bu iki oyuncunun skora vereceği destek İsrail'in maç kazanmasında rol oynar. İsrail'in maç kazanması zor ama kazanmaları için takım olarak yüksek şut isabetiyle oynamaları, dış adamların da sayı limitini üste çekmesi gerekiyor. Açıkçası İsrail'in grupta ilk üç içine girmesi benim için büyük sürpriz olur.

UFUK SARICA

YARIN B GRUBU'NU MURAT DİDİN YORUMLAYACAK

Kaynak: Zaman

2 yorum:

ako dedi ki...

Ufuk Sarıca yanlış söylemiş: Ukic gecen sezon Toronto Raptorstaydı

Tahminlerine katılıyorum. Papaloukas ve Diamantidis siz Yunanistan Hırvatistanın altında bitirir grubu.

Ferhat Yeşiltaş dedi ki...

Hırvatistan bu sene oldukça iyi göründüler, zaten aday kadroları açıklandığında haber olarakta yayınladım dikkat çekmek için. Kaliteli bir uzun rotasyonu ile birebirde üstün görünen önemli bir guard rotasyonları var. Yarı finalin en büyük adaylarından bana göre Repesa'nın öğrencileri..

Yunanistan'da ülkenin 2 en önemli oyuncusunun kadroda olmayışı büyük handikap. Hazırlık dönemini pek iyi geçirmediler. Tecrübeleri ile bir yere kadar gidebilirler ama bu sene komşunun final şansı yok denecek kadar az görünüyor..

Makedonya beklenenden iyi gidiyor. Ufuk hocanında yazısında belirttiği isimler oldukça formda görünüyorlar. İkincilik için büyük şansları var, bana göre yarı yarıya şansları var da diyebilirim..